Hannah – et liv i to virkeligheter

hannah2_s

Hannah lever i to dimensjoner: i vår kjente virkelighet og i en verden vi andre ikke ser, og hun opplever begge dimensjonene som sanne. Som ung voksen gir hun psykisk syke et ansikt, og oppfordrer oss alle til å ta ungdommers vanskelige fortellinger på alvor. Hun opplevde selv å ikke bli trodd, da hun som ung jente fortalte om hva hun opplevde. Det tok mange år før hun fikk diagnosen schizofreni, og den hjelpen hun trengte.

Hannah – et liv i to virkeligheter” er historien om Hannah Petrie (26), som har en alvorlig psykiatriske diagnose: paranoid schizofreni. I 2008 ga hun ut boka ”Ung jente”, en fortelling om livet sitt som ung psykiatrisk pasient. Hun gikk ut og inn av psykiatriske institusjoner i fem år og ble utsatt for mange unødvendige tvangstiltak, uten at fagfolkene greide å stille en riktig diagnose. Først da hun som 18-åring kom over i voksenpsykiatrien, fikk hun den hjelpen hun trengte.

I filmen møter vi henne mens hun er i ferd med å bygge opp et liv som ung voksen. Hun veksler mellom forholdsvis normale dager hjemme i sin egen leilighet i Drammen, besøk i barndomshjemmet i Holmsbu og opphold på Bergfløtt Behandlingssenter for unge med psykoser og schizofreni i Lier. Når hun blir til fare for seg selv, legges hun inn på skjermet avdeling ved Sykehuset Buskerud i Lier.

Skam og fordommer er fremdeles knyttet til psykisk sykdom. Derfor kan det være et vanskelig tema å ta opp i venneflokken. Hannah oppfordrer alle til å reagere og handle, hvis en ungdom begynner å fortelle om uforståelige opplevelser eller trekke seg tilbake fra miljøet. Gjennom filmen og boka ønsker hun å skape åpenhet og kunnskap om temaet.

Schizofreni er den mest alvorlige sinnslidelsen, og den rammer 400-500 personer i året. Forskning viser at jo raskere behandlingen kommer i gang, jo større mulighet er det for å bli frisk. Men det tar i dag gjerne 2-3 år før diagnosen blir stillet i Norge i dag.

1/3 av pasientene kan bli helt friske og alle kan bli bedre, opplyser forsker og overlege Paul Møller ved psykiatrisk avdeling, Sykehuset Buskerud. Han har ledet utviklingen av en behandlings-metode der pasientens egne opplevelser av sykdommen står i fokus. Gjennom tett samarbeid og samtaler ledes pasienten inn i en dypere forståelse av psykosen, og kan revurdere sine holdninger til den og til virkeligheten. Men denne typen behandling er dessverre ennå ikke utbredt i Norge.

Medvirkende: Hannah Petrie, venninnen Ingvild, moren Bente Barbara Sunde, forsker Paul Møller, overlege Odd Erik Skinnemoen og terapeut Ole Petter Jupskås.

Målgruppen er ungdom, lærere, ungdomsledere og behandlere i helsetjenesten, pasienter, pårørende og studenter ved helsefaglige utdanninger .

Dokumentar: 51 minutter, DV CAM

Manus/regi: Ann Coates

Musikk: Hans Graasvold

Produsent: Coates Productions

Finansiering: EkstraStiftelsen v/Ekstralotteriet, Fylkeslegen i Buskerud, Fond for lyd og bilde,        Bransjeorganisasjonen Film og Kino – og Coates Productions.

Ferdig film: April 2011, DVD i salg fra november 2011.

Opptaksformat: DV CAM/HD – DVD PAL 4:3

Dvden finnes i to utgaver: norsk og tekstet til engelsk

Distribusjon: Coates Productions  Mobil: 907 49 638 og Psykiatrisk Opplysning http://www.psykopp.no

Dvd til bruk i skoler, bibliotek, arbeidsplass: kr. 450.- innkl. frakt/eksp.

Dvd til privat bruk: kr.300.-  innkl. frakt/eksp.